17

Dom vandrande stenarna i Death Valley

somrarna kan besökare på Racetrack Playa se spår i leran, spår efter stenar som tycks ha vandrat fram över den förtorkade lerytan­. Vandrande stenar ger naturligtvis upphov till en hel del spekulationer. Men det finns – sedan en tid tillbaka – en vetenskaplig förklaringsmodell.

En sten, i vissa fall ett mindre klippblock, ligger på den torra leran. Från stenen kan man se ett tydligt spår som sträcker sig alltifrån några centimeter till uppåt 50 meter, ibland till och med långt mer än så.

Det är tydligt att stenen släpats fram på marken. Men fotspår eller annat som tyder på att någon har flyttat stenen saknas. Uppenbart har stenen själv givit sig ut på en liten vandring.

Efter det konstaterandet finns det två saker att välja på. Antingen försöker man komma fram till en vetenskaplig förklaring på vad som hänt, eller också skyller man på allt från utomjordingar till märkliga och okända magnetiska krafter.

Forskning har pågått sedan slutet av 40-talet. Förklaringar av det mer övernaturliga slaget har presenterats längre än så. Stenarna, kallade vandrande stenar eller seglande stenar, har bjudit en hel del forskningsgrupper på problem under åren och hypoteserna har varit många.

Kanske kan man tycka att det borde varit ett lätt problem att lösa – att det egentligen bara handlar om att bevaka­ ett större antal stenar. Förr eller senare borde man se en flytta på sig.

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>