13

Nu får ni lite fakta om Lucia idag, lite roligare fakta.

Det är i alla fall så vi firar Lucia i Sverige. Luciafirandet firas i stort sett faktiskt endast på två sätt varav det ena är det svenska sättet, vilket har sina rötter i svenska traditioner. Det andra är firandet med ursprung från Italien och framför allt Sicilien.

På Sicilien firar man den 13 december till minne av helgonet Lucia. Lucia betyder Den ljusa och kommer från latinets lux. Lucia var en flicka som levde i slutet på 200-talet e.Kr. Det sägs att hon lovats bort till en man, men då hon avlagt kyskhetslöfte vägrade hon förlova sig med mannen. Mannen kände sig därför kränkt och såg då till så att Lucia skulle fängslas och spendera sitt liv som bordellflicka. När hon fördes genom staden stannade plötsligt oxarna som drog hennes vagn och vägrade röra sig ut fläcken. Man försökte då skada Lucia på olika sätt, men hon blev inte skadad. I desperation försökte man istället döda henne genom att hugga henne med ett svärd i halsen, men hon dog inte. Inte förrän prästen kom och gav henne sista smörjelsen slöt hon sina ögon för alltid.

Att Lucia bär ljus i håret kommer från en sägen som säger att Sankta Lucia bar mat ner i de mörka fängelsehålorna till dess fångar. För att kunna bära så mycket mat i sina händer som möjligt satte hon istället ljus på huvudet.

Det svenska luciafirandet härstammar ända från 1500-talet, då Lucianatten enligt dåvarande kalender var den längsta natten på året. Lucianatten representerade början på julen och det var även den här dagen alla förberedelser inför julen skulle vara klara.

På den här tiden var man mycket vidskeplig. Man trodde att onda andar och andra varelser var som mest aktiva natten till Lucia. Särskilt en ond varelse, nämligen den kvinnliga demonen Lussi, var särskilt aktiv under den så kallade Lussinatta. Därför höll man sig för det mesta inomhus under Lucianatten. Istället ägnade man kvällen åt att förbereda det sista inför julen och man höll sig ofta vaken till långt in på småtimmarna, därav det man kallar för lussevaka.

Nu vet ni lite om Lucia och varför dom flesta firar det, ses den 14 december, bye

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>